Info omkring ressourcepladser i det almene og i gruppe 4 (specialgruppen)
Alle børn på ressourceplads er visiteret på baggrund af drøftelse i et centralt visitationsudvalg. Når dit barn bliver visiteret til en ressourceplads, får I information om dette via jeres e-Boks. Efterfølgende aftaler vi et møde, hvor vi kan hilse hinanden, I kan høre om Skovlinden, og I kan fortælle om jeres barn.
Der er en høj grad af tværfaglighed i et ressourcehus, som Skovlinden. Vi samarbejder bl.a. med PPR, Familieafdelingen og OUH og har et tæt, udvidet samarbejde med jer forældre, hvor vi er fælles om at understøtte jeres barns trivsel og udvikling i alle barnets omsorgsmiljøer.
Vi har specialiseret viden ift. at skabe trivsel, udvikling og deltagelsesmuligheder for børn med særlige pædagogiske behov, børn med autisme samt andre gennemgribende udviklingsforstyrrelser. Det pædagogiske arbejde tager afsæt i mentaliserings- og tilknytningsteori, Nest-inspireret pædagogik og low arousal tilgang. Som pædagogisk metode arbejder vi med afsæt i TEACCH, hvor struktur og visualiseringer giver børnene mulighed for selvstændighed og indflydelse på eget liv. Vi arbejder også med PECS, som giver børn uden sprog mulighed for at udvikle et aktivt kommunikativt samspil med deres omgivelser.
Vi arbejder i små børnefællesskaber med forudsigelighed, genkendelighed og overskuelighed. Vi ved, at dette er en forudsætning for, at børn kan lære at navigere i og mestre hverdagens leg og rutiner, samt at kunne handle mere selvstændigt.
De pædagogiske medarbejdere iscenesætter, rammesætter og guider i samspil, leg, og aktiviteter, og hjælper med barnets følelsesmæssige genkendelse, regulering og håndtering.
Det pædagogiske arbejde omkring et barn tager udgangspunkt i og målrettes via en individuel handleplan med udviklingsmål, som børnehuset, relevante samarbejdspartnere og forældre arbejder efter. Vi afholder løbende statusmøder mellem børnehuset, relevante samarbejdspartnere og forældre, hvor vi følger op på - og justerer handleplanen.
Det pædagogiske arbejdsredskab tilrettelægges via et dagsstrukturskema målrettet det enkelte barn.
Hverdagslivet og børnefællesskabet
Mest af alt er hverdagslivet fyldt med glæde, nærvær, mangfoldighed og omsorgsfulde voksne, der er klar, parat til start hver eneste dag 😊 Livsglæde, nærvær og mangfoldighed er værdierne for arbejdet i Skovlinden.
Hverdagsliv og børnefællesskabet er kendetegnet ved at være et specialpædagogisk miljø, hvor barnets kompetencer samt deltagelsesmuligheder i leg og udvikling er i fokus. Fælles for alle børnene er, at deres udvikling kræver en specialpædagogisk indsats.
Hverdagslivet er et mangfoldigt vuggestue- og børnehaveliv med mange forskellige børn, der kalder på forskellige pædagogiske tilgange. Nogle har verbalt sprog, andre kommunikerer på anden vis, nogle børn er forsinkede i deres kognitive udvikling, andre er ikke. Nogle børn har individuelle træningsforløb med ergo- og fysioterapeuter, dette kan være 1:1 træning i perioder, og i andre sammenhænge integreres den fysiske træning i strukturerede sociale samspil med andre børn i gruppen, når det er meningsfuldt for de enkelte børn.
Vi tilstræber at møde barnet i nuet, gå på opdragelse i dets interesser, guide og understøtte barnets mestring af hverdagen med blik for netop barnets kompetencer, glæder og muligheder.
Særligt om Gruppe 4
Gruppe 4 er et specialpædagogisk tilbud for børn med betydeligt og varigt nedsat fysisk, eller psykisk funktionsevne. Ens for alle børnene er, at de har behov for særlig støtte i et skærmet fællesskab med få andre børn og voksne.
I gruppe 4 er der p.t. syv børn tilknyttet, hertil er der ansat fem pædagoger til at varetage det pædagogiske arbejde omkring børnene.
Gruppe 4 har sin egen dagsrytme med faste rutiner og aktiviteter. Dagstrukturen er tilrettelagt efter det enkeltes barn kompetencer, nærmeste udviklingszone og interesser. Dagen igennem møder vi børnene med et struktureret, visuelt pædagogisk udviklingsmiljø med fælles - eller egen individuel dagstavle, sekvenstavler, sociale historier, tegninger m.m.
Fælles for børnene i gruppe 4 er, at de har brug for en særlig indsats ift. at kunne lære helt basale og grundlæggende kompetencer, såsom kommunikation, sociale og praktiske færdigheder.
Vi arbejder også på tværs med den almene del for de børn, hvor det giver mening af have fælles aktiviteter.
Gruppe 4 har egen indgang til børnehuset og to primære grupperum. Dertil bruger vi Skovlindens øvrige faciliterer inde som ude.